Tražite dadilju iz oglasnika – na što treba paziti?


Ukoliko trebate dadilju, ali iz bilo kojeg razloga ne želite ili si ne možete priuštiti usluge specijalizirane agencije za pronalaženje dadilje, obratite pozornost na nekoliko važnih koraka za sigurnost i dobrobit Vaše djece:

1. Tražite dadilju s iskustvom koje možete provjeriti

Činjenica da dadilja ima vlastitu djecu nije i ne može biti dovoljan pokazatelj da će kvalitetno obavljati posao čuvanja i brige o Vašoj djeci. Da je tome tako – svaka osoba koja ima djecu bi ujedno bila dobra dadilja. Tražite dadilju koja ima plaćeno iskustvo čuvanja djece čime ćete eliminirati prijateljske i rodbinske “preporuke”.

2. Provjerite iskustvo dadilje izravnim kontaktom s obiteljima u kojima je radila

Obzirom na nezaposlenost u našoj zemlji, događa se, nažalost, da se različite vrste osoba prijavljuju za posao čuvanja djece. Pritom, također nažalost, ne prezaju ni od toga da krivotvore preporuke. Ponekad je to lažno potpisano pismo preporuke, a ponekad navedeno ime, prezime i telefon primjerice prijateljice ili sestre koja uopće nema djecu. Potrebno je puno znanja, truda i iskustva kako biste prepoznali takve slučajeve pa je važno obaviti temeljitu provjeru.

3. Postavljajte detaljna i konkretna pitanja o prethodnom iskustvu čuvanja djece

Pitajte ih istu stvar u više navrata i na različite načine. Pitajte i dadilju i osobe čiju djecu je čuvala ista pitanja i provjerite vjerodostojnost njihovih odgovora. Raspitujte se o konkretnim situacijama, o problemima s kojima se suočavala i kako ih je riješila. Tražite da navedu situacije u kojima su se najbolje snašle. Uključite situacije i teme koje su Vam važne.

4. Promatrajte dadilju u kontaktu s Vašom djecom

Zna li kako se ophoditi s Vašim djetetom? Zna li što dijete te dobi može ili treba moći samo i bez pomoći? Da li je elokventna (posebno važno kod jednogodišnjaka koji će uz dadilju progovoriti)? Prepoznaje li potrebe djeteta i kako reagira kad je dijete primjerice gladno ili umorno? Zna li i kako zabaviti Vaše dijete?

5. Nenajavljeno dođite kući ranije i ponovite to nekoliko puta

Poučeni lošim pričama roditelja o iskustvima s dadiljama iz oglasa, dužnost nam je upozoriti Vas na mogućnost da se to možda i Vama dogodi. Zato si, pogotovo u početku dadiljina angažmana, dajte truda i dođite koji put nenajavljeno kući. Ili otiđite u park i promatrajte dadilju i Vaše dijete. Nadamo se da ćete doživjeti samo lijepa iskustva jer nisu sve dadilje iz oglasa loše osobe ili loše dadilje, niti ovime to želimo insinuirati, no kad je u pitanju sigurnost i dobrobit djece potrebno je poduzeti sve korake da bi isključili takvu mogućnost. Možda budete imali sreće i sami pronađete Vašu idealnu dadilju. Mi Vam to od srca želimo!

Ukoliko Vašu odabranu dadilju želite testirati i uvjeriti se u njenu osobnost i kompetencije, za Vas možemo obaviti Psihološko testiranje i Testiranje kompetencija dadilje. Više informacija pročitajte ovdje.