Tko se boji dadilje još?


Kad se čovjek nađe u nepoznatoj situaciji, sasvim je normalna stvar da bude oprezan. Uostalom, oprez je majka mudrosti. Kad se pak radi o nečemu što nam je bitno, oprez se lako pretvori u strah. A kako nam ništa nije važnije od vlastite djece, jasno je da ćemo se suočiti s puno situacija koje u nama izazivaju strahove. Jedna od njih je odluka da li angažirati dadilju da nam čuva dijete.

Na nju utječe niz faktora, što racionalne, što emocionalne prirode. Svatko od nas ima svoju životnu priču i shodno tome svoje strahove. Ipak, postoje neke bojazni s kojima se suoči većina majki kada odlučuje da li angažirati dadilju ili ne. Ovo su najčešći:

  1. Strana osoba u kući

Strah od strane osobe u kući svi imamo, ali zato nećete ni razmišljati o angažiranju osobe koja nije višestruko provjerena i koja nema preporuku od nekoga za koga je već radila. Ako takvu osobu ne možete naći preko privatnih kontakata, Babysitter.hr je svakako pravo mjesto za to. No i kad riješite taj elementarni strah, možda Vam ostane nelagoda zbog strane osobe u kući. Znate kako je, u obitelji smo svi domaći, možemo raditi što hoćemo i ponašati se kako je nama normalno, a sad tu dolazi neka nova osoba zbog koje nećemo biti opušteni u vlastitom domu. Nitko od nas se ne ponaša jednako kad je sam i kad ima goste, zar ne? E, pa možete se opustiti jer imamo rješenje i za taj problem. Kao prvo, kod selekcije kandidatkinja biramo upravo onakve kakve odgovaraju vašem senzibilitetu, tako da će se naša dadilja izvrsno uklopiti u Vašu obitelj. Kao drugo, dadilja će biti gost u Vašem domu samo prvo vrijeme, ne dulje od par tjedana. Ako usporedimo to kratko vrijeme nelagode s dugoročnim koristima koje dadilja pruža Vama i Vašem djetetu, jasno je da se treba samo malo strpjeti jer ćete ubrzo funkcionirati kao da se oduvijek poznajete. Sve i da je nije odabrana upravo za Vas, a jest, s dadiljom ćete se vrlo brzo zbližiti. Ona će postati dio obitelji i nestat će strah od strane osobe u kući jednostavno zato što više neće biti strana.

  1. Nepoznata osoba s djetetom

Ovo je strah zbog kojeg mnogi roditelji imaju više povjerenja u jaslice. Računaju da su odgajateljice provjerene jer su „u sistemu“ i kompetentne za brigu o djetetu jer imaju odgovarajuću edukaciju. Pa sve i kad teta u jaslicama ima loš dan, dijete to neće toliko osjetiti jer će se njezina nervoza disperzirati na svu drugu djecu. Upravo u svoj toj djeci i leži problem. Odgajateljica koja se brine za dvadesetero djece ne može svoje kompetencije pokazati u punom svjetlu jer jednostavno ne stigne, tako da koristi od njezine edukacije nažalost pomalo padaju u vodu. A i teško da će se previše emotivno vezati za djecu kad ih je toliko. Osim toga, nisu samo odgajateljice u vrtićima educirane i provjerene osobe za čuvanje djece. Među našim dadiljama su također profesionalne odgajateljice, a uz to još i svu svoju pažnju posvećuju samo Vašem djetetu. Što se tiče straha da se nepoznata osoba bavi Vašim djetetom, možete mirno spavati – Babysitter.hr dadilje nisu nepoznate osobe. One su poznati, pouzdani profesionalci, formalno su educirane za rad s djecom i provjerene direktnim kontaktom s obiteljima u kojima su do tada čuvale djecu.

  1. Moje dijete je premalo da pokaže ako mu s dadiljom nije lijepo

Znate kako se ono kaže, „djeca ne znaju lagati“. To je istina i za sasvim malu djecu. Nakon što prođe prvo vrijeme adaptacije (par tjedana) i dijete se navikne na dadilju, točno ćete po njegovom ponašanju vidjeti da li mu se dadilja sviđa ili ne. Ako prvi tjedan dijete plače kad mama odlazi na posao, a već drugi tjedan joj uz osmijeh daje „pa-pa“ (što je najčešći slučaj), gdje ćete boljeg pokazatelja da s dadiljom uživa. Pa razmislite – Vi zapravo znate u svakom trenutku kako se Vaše dijete osjeća, zar ne? Koliko god malo bilo, ono pokazuje je li mu ugodno, koga voli, koga ne, i majka to zna prepoznati. Neće se dogoditi da dijete ne voli dadilju, a da Vi to ne prepoznate. Štoviše, neke majke imaju strah sasvim suprotan ovome:

  1. Zavoljet će dadilju više od mame

Zaista, kad se dogodi „klik“ između djeteta i dadilje, ono za dadilju razvije ljubav i privrženost kao da se radi o bilo kojem članu obitelji. To i jest ono što želimo kad angažiramo dadilju i tome treba težiti. Ali neće ta ljubav otići toliko daleko da se zabrinete. To su priče iz nekih filmova s jako lošim mamama. Nikada se neće desiti da dijete zavoli dadilju više od mame jer mama je jedna i jedina. Dobru dadilju će dijete zavoljeti baš onoliko koliko treba.

Čovjek neke stvari ne može shvatiti dok ih ne isproba na vlastitoj koži. Tako je i sa svim dobrobitima koje nudi angažiranje dadilje. Mnoge obitelji koje su se odlučile na dadilju kažu da im je to jedna od najboljih odluka koje su ikada donijeli. I te su mame i tate imali tisuću pitanja i strahova „što ako“, ali su procijenili da je potencijalna korist od dadilje tolika da će joj dati priliku, bez obzira na strahove. I nisu pogriješili. Poznajemo dosta mama koje su svoje dijete upisale u jaslice i požalile, ali baš ni jednu koja se potužila da joj je lošije otkad joj dadilja pomaže. Naprotiv, uglavnom čujemo da su se preporodile.

Zato dajte šansu dadilji unatoč svim strahovima. Pomoć u odgoju djeteta i olakšanje koje dadilja nudi zaista su ogromni. Uostalom, ako se kojim slučajem pokaže da to ipak nije za vas, uvijek možete odustati. Ali ako angažirate provjerenu dadilju kakve mi nudimo, teško da će do toga doći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *