Kako prepoznati da trebamo angažirati dadilju?


U idealnom svijetu dadilja bi pomagala majci od dana kad se dijete rodi. Mnogi roditelji ne žele stranu osobu u domu u tim intimnim trenucima, ali potreba za još jednim parom ruku za pomoć itekako postoji. Ako se prisjetite prvih par mjeseci nakon poroda, možda ćete se sjetiti da ste jedva uspijevali održati glavu iznad vode pritisnuti svim obavezama koje dolaze s novim članom obitelji. Vjerojatno Vam je pomagao suprug ili mama, ali novorođenče traži 24-satni angažman te bi pomoć još jedne osobe bila više nego dobrodošla.

U stvarnom svijetu to baš nije uobičajeno i angažiranje dadilje od rođenja si mogu priuštiti rijetke obitelji. Prosječna majka će sama ocijeniti kada je (i da li je) došlo vrijeme za dadilju. To je naravno individualno od mame do mame, ali ako se prepoznajete u nekoj od narednih situacija, vjerojatno je upravo sada trenutak da si olakšate život i potražite pomoć stručne osobe u čuvanju djeteta.

  1. Morate se vratiti na posao koji nema fiksno radno vrijeme

Prošla su vremena naših mama koje bi došle na radno mjesto u 7, otišle u 15 sati i nula minuta, i bile sigurne da nas mogu pokupiti iz vrtića odmah potom. Danas su prekovremeni radni sati češće pravilo nego iznimka, a vrtići bez iznimke zatvaraju vrata svaki dan u isto vrijeme i nikoga ne zanima šta ste Vi sve morali poduzeti da stignete pokupiti dijete. Osim toga, ostajanje u dežurstvu dječici prilično teško pada i sigurno ne želite biti ona mama koja zadnja dođe po svoje dijete u vrtić. Ako je to Vaš slučaj, vjerojatno je vrijeme da angažirate dadilju. Onda nećete morati ni razmišljati o tome do kada morate raditi. Vaše će dijete biti u Vašem domu, sretno i zadovoljno.

  1. Preopterećeni ste

Stalno ste umorni. Ne stižete sve. Imate osjećaj da Vam je život Sizifov posao; taman kad mislite da ste riješili sve obaveze, dođe neka nova. Nije ni čudo, niste wonderwoman. Još ako se Vam dijete budi noću, to iscrpi zadnju kap energije koju čovjek ima. Ako se osjećate kao da Vašim obavezama nema ni kraja ni konca i da Vam naprosto treba pomoć, znači da je došao trenutak da angažirate dadilju. Jer kad se nađete u situaciji da ne stižete obaviti sve što morate, dogodi se sljedeće:

  1. Zbog svih obaveza se premalo posvećujete djetetu

Svako dijete, gdje god i kako god da provodi dan, uglavnom čeka jedan trenutak: onaj kad će vidjeti majčino lice. Čekaju Vas kao ozebao sunce. Ponekad ćete, kad se bliži vrijeme za dolazak roditelja, naći dijete kako sjedi kraj vrata i samo čeka da mama dođe jer tu mu je najljepši trenutak u danu. A kako ih mi nagradimo? Dođemo s posla toliko iscrpljene da nemamo snage ni za što. Obavimo minimum kućanskih poslova koje baš moramo i s ono malo preostale energije pokušavamo provesti kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom. I koliko kvalitetno to vrijeme onda stvarno može biti? Kad puno vremena trošimo na posao, ispadne da najmanje vremena trošimo na one koji su nam najvažniji, našu dječicu. Ako je to i Vaš slučaj, nemojte mučiti i sebe i njih. Uzmite dadilju i preporodit ćete se.

  1. Dijete Vam je u jaslicama, ali je često bolesno

Vrlo je čest slučaj da roditelji upišu dijete u jaslice, ali onda shvate da to jednostavno nije za njihovog mališana. Naime, mnoge majke koje krenu s jednogodišnjim djetetom u jaslice vrlo brzo opali po glavi surova stvarnost – dijete im je više bolesno nego zdravo. Dva dana ode u vrtić pa je deset dana kod kuće. Onda ništa od jaslica, opet ga netko mora čuvati, nema baka servisa, bolovanje je skupo, a i poslodavci loše gledaju na majke koje često izbivaju s posla zbog djece. Da ne pričamo o neprospavanim noćima koje idu u paketu uz svaku dječju bolest. Onda se taman jedva oporavi, opet krene u jaslice, i nakon par dana ista priča. Ako Vam je poznat ovaj scenarij, nemojte čekati ni trenutka da angažirate dadilju. Svi će problemi biti riješeni, a stalne bolesti prošlost.

Različiti su trenuci kad žena može prepoznati da je vrijeme da unajmi dadilju, no svi se nekako mogu staviti pod zajednički nazivnik da jedna žena ne može raditi tri posla. Budimo pošteni, čuvanje djeteta i briga za domaćinstvo je posao s punim radnim vremenom, točnije već to su dva posla. Imati posao u firmi, brinuti se za dijete i domaćinstvo je naprosto prezahtjevno za jednu ženu. Budući da raditi vjerojatno morate (djeca moraju i jesti), onda je najbolje da čuvanje djeteta ipak preuzme druga osoba. To će Vam omogućiti da se ujutro u miru spremate za posao (a ne da imate maskaru u jednoj i bočicu u drugoj ruci), da se na poslu istim možete u miru baviti jer je Vaše dijete u sigurnim rukama, te da nakon posla imate snage poigrati se i pomaziti sa svojim djetetom. A to je ono što svaka majka želi, zar ne? Jer ako na kraju dana nemamo energije za ono što nam je u životu najvažnije, onda s tim životom nešto opasno ne štima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *