Zašto angažirati dadilju?


Imati dadilju u današnje vrijeme predstavlja velik financijski izdatak za svaku obitelj. Neke si obitelji to nažalost ne mogu priuštiti pa o angažiranju dadilje ni ne razmišljaju. S druge strane, neke bi to mogle, makar uz uštede na drugim poljima, ali nisu svjesne koje sve koristi dadilja nudi. I zaista, kad uzmete u obzir da su neke druge opcije čuvanja djece bitno jeftinije, postavlja se pitanje – zašto da angažiram dadilju?

Lista razloga je podugačka pa ćemo navesti samo nekoliko osnovnih:

  1. Zato što je dadilja apsolutno i jedino posvećena Vašem djetetu – baš kao Vi, a ponekad i više od Vas

Naravno, odnos majke i djeteta je neusporediv s odnosom djeteta i dadilje, ali dobra dadilja se djetetom bavi čak i više nego mama; njoj je to jedini posao, a Vi imate još tisuću stvari za obaviti. Kućanskim poslovima nikad kraja, zar ne? I koliko god voljeli svoje dijete i željeli biti maksimalno posvećeni njemu, morate imati i neko vrijeme za sebe, makar za se otuširati i obaviti telefonski razgovor. A dadilja će se cijelo vrijeme isključivo baviti potrebama djeteta, i to samo Vašeg, a ne s njih dvadesetero, što je slučaj u jaslicama.

Jedna ili dvije odgajateljice, koliko ih jaslice najčešće imaju, ne mogu se kvalitetno brinuti za toliku djecu. One im stignu promijeniti pelenu (iako ne nužno na vrijeme), nahraniti ih (bili oni gladni u tom trenutku ili ne), staviti spavati (htjeli – ne htjeli), povremeno se s njima igrati i to je to. Ništa nije prilagođeno potrebama baš Vašeg djeteta, nego se dijete mora prilagoditi programu vrtića, odnosno mogućnostima odgajateljica. A dadilja čuva samo Vaše dijete i odgaja ga prema njegovim potrebama i Vašim pravilima.

  1. Zato što dadilja čuva Vaše dijete u svim uvjetima – i zdravo i bolesno

Život majke bi bio puno jednostavniji kad ta mala bića ne bi imala nježan organizam, osjetljiv na sve bakterije i viruse s kojima se susreću. Djeca su vrlo osjetljiva na uzročnike bolesti, a njih je u jaslicama i vrtiću jako puno. Onda Vam se lako dogodi da dijete provodi više vremena kod kuće jer je bolesno, nego u jaslicama jer je zdravo. Kad imate dadilju, dijete je u startu značajno rjeđe bolesno, a i ako se razboli i dalje ga čuva ta ista dadilja, dakle Vi ne morate mijenjati sve moguće planove, niti morate na bolovanje. A to nas vodi i do trećeg razloga zašto angažirati dadilju:

  1. Dadilja je puno manji trošak nego što se čini

Ne metaforički, nego doslovno. Kad se dijete koje ide u jaslice razboli, a to je nažalost često, netko ga mora kod kuće čuvati. Taj netko je najčešće majka. A ako proučite sistem naknade plaće za bolovanje zbog djeteta, vidjet ćete da Vam se isplaćuje 100% plaće, ali samo do iznosa 4.257,28 kn. To znači da će svaki roditelj koji zarađuje više od toga osjetiti značajno smanjenje plaće zbog bolesti djeteta. I što je dijete češće bolesno, odnosno Vaša plaća veća od tog iznosa, gubitak će biti veći. Na koncu mnogim roditeljima ispadne manji trošak mjesečno izdvajanje za dadilju, nego gubitak plaće zbog bolovanja.

  1. Zato što dadilja voli Vaše dijete

Naravno, njoj je to posao, ali svako ljudsko biće koje provodi puno vremena s malim djetetom za njega se i emotivno veže. Ako odlučite uzeti dadilju, iznenadit ćete se kakav se topao odnos stvori između nje i Vašeg djeteta. Ono dadilju doživljava kao člana obitelji. A za djecu je iznimno važno da su ne samo fizički, nego i emocionalno zbrinuta.

Uzeti dadilju nije trošak, to je ulaganje. Ulaganje u zdravlje, sreću i budućnost Vašeg djeteta. Ako imate mogućnosti, nemojte dvojiti – to je ulaganje koje će Vam se vratiti više nego bilo koje u životu.

S dadiljom dobivate ne samo osobu za čuvanje djece, nego i duševni mir, a on nema cijenu. Dadilja će se brinuti za Vaše dijete kao Vi. Ona će mu čitati priče, igrati se s njim, kuhati mu, hraniti ga… Ona će mu odmah promijeniti pelenu jer neće biti zauzeta s dvadesetero druge djece. Kad imate dadilju možete ostati na iznenadnom sastanku jer dadilje ne zatvaraju vrata u 17 i 30. Možete obaviti kupovinu ili dogovoriti druženje s prijateljicom koju niste vidjele godinama. I sve to možete napraviti mirne duše jer je Vaše dijete u rukama osobe kojoj apsolutno vjerujete i s kojom mu je lijepo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *