Niste sigurni trebate li dadilju ili tetu čuvalicu?


Trebate li dadilju ili tetu čuvalicu? Razlika između dadilje i tete čuvalice je u formalnom obrazovanju za posao čuvanja djece. Dadilje imaju završen odgovarajući studij ili program za osposobljavanje za dadilju, dok tete čuvalice nisu formalno obrazovane za čuvanje djece.

Važno je znati da formalno obrazovanje ne podrazumijeva nužno kvalitetu posla koji će dadilja obavljati. Jednako tako, svako iskustvo čuvanja djece nije garancija da ćete biti zadovoljni s dadiljom. Upravo zato selekcija i odabir dadilje trebaju biti prilagođeni željama i potrebama te osobnosti svake obitelji. Netko traži obrazovanu dadilju, drugome su važnije osobine dadilje, a trećima su presudni radno iskustvo i preporuke. Mi za naše obitelji provjeravamo sve uvjete, želje i potrebe koje postavljaju i upravo to provjeravamo do najviše razine do koje je moguće nekoga i nešto provjeriti.

Naše dadilje uz obrazovanje imaju i provjereno iskustvo u čuvanju djece, a naše tete čuvalice imaju provjereno iskustvo u čuvanju djece i položen test kompetencija za obavljanje poslova dadilje.

Test kompetencija situacijski je test koji nam pokazuje kako se dadilja snalazi u pojedinim situacijama koje uključuju čuvanje djece. Test također pokazuje i tip dadilje, odnosno da li je dadilja iskusna ili ne, ima li potrebno znanje ili ne. Odgovori pokazuju primjerice ima li dadilja više iskustva s bebama ili predškolcima. Kako će se snaći u slučaju nezgode i kakav način odgoja je sklona primjenjivati. Njime provjeravamo njena znanja i iskustva u slijedećih pet područja ključna kod osobe kojoj ćete provjeriti brigu o svom djetetu:

  1. Razvojne faze djece (što možemo očekivati od djeteta određene dobi)
  2. Pravilna prehrana i sigurnost pripreme hrane
  3. Sigurnost i disciplina u odgoju djece
  4. Higijena, bolesti i prva pomoć
  5. Komunikacija s roditeljima/skrbnicima

Razlišljate treba li Vam dadilja uopće?

Pročitajte u tekstu Kako prepoznati kad je vrijeme za dadilju.

Još uvijek razmišljate?

Pročitajte što pišu stručnjaci poput psihologa, pedijatara, ravnatelja vrtića i ostali u našem Kutku za roditelje.

babysitter.hr