Probni rad dadilje


Probni rad dadilje dogovara se nakon inicijalnog upoznavanja obitelji i dadilje, a svrha probnog rada je da i dadilja i obitelj dobiju potpuniju sliku o budućoj suradnji. Probni rad najčešće se dogovara u trajanju od 1 do 2 dana tijekom koji dadilja po nekoliko sati boravi u domu obitelji provodeći vrijeme s djecom koja će joj biti povjerena na čuvanje i brigu. Što je važno i na što treba obratiti pozornost tijekom probnog rada dadilje?

Što je važno za dijete?

1. Prilaženje i upoznavanje s djecom

Dopušta li djetetu prostor da samo priđe i upozna dadilju ili se nameće? Kako pristupa djetetu? Kako Vaše dijete reagira?

2. Način komunikacije

Kako razgovara s djetetom? Da li je elokventna i kakav riječnik koristi? Ovo je posebno važno kod djece u dobi od godinu do dvije koja će progovoriti uz dadilju.

3. Dosljednost i snalaženje u kritičnim situacijama

Kako dadilja reagira na prohtjeve i “nepodopštine” djeteta? Kako odgovara na pitanja koja dijete postavlja? Nameće li i kako svoju volju ili dopušta djetetu da određuje što će primjerice jesti ili koje aktivnosti provoditi? Kako se postavlja u situacijama kad dijete čini nešto što ne smije ili mu je ugrožena sigurnost, primjerice želi se popeti na stol?

4. Kreativnost

Kakve aktivnosti provodi s djetetom? Uspijeva li ga zabaviti i angažirati? Kako dijete reagira? Kod djece u dobi od 3 godine i starijih treba obratiti pozornost na to kakve odgovore dadilja daje na mnoštvo pitanja koje postavljaju. Prosječan četverogodišnjak ima 463 pitanja dnevno :) – kako se dadilja snalazi s odgovorima?

5. Poznavanje razvojnih faza djeteta

Komunicira li s djetetom primjereno njegovoj dobi? Zna li što dijete određene dobi može ili treba moći, odnosno za što još nije dovoljno zrelo? Zna li prepoznati određene faze u razvoju djeteta i primjereno se s njima nositi?

 

Što je važno za mene kao roditelja?

1. Točnost

Da li je dadilja došla na vrijeme na probni rad? Da li je pravovremeno javila ukoliko slučajno kasni? Da li se ispričala za kašnjenje i kakav razlog je navela?

2. Način komunikacije

Da li je izravna ili samozatajna? Da li puno govori ili ne? Pita li Vas za mišljenje i traži li Vaše upute? Ovdje nema točnog odgovora, već je primarno odgovara li način komunikacije onome što očekujete i želite. Definirajte način komunikacije unaprijed, bez obzira radi li se primjerice o načinu obraćanja ili o situacijama u kojima želite da Vas obavještava.

3. Urednost i čistoća

Kakav dojam ostavlja dadilja? Da li je uredno počešljana i primjereno odjevena? Kod male djece vodite računa pere li ruke prije kontakta s bebom nakon dolaska u Vaš dom. Posprema li stvari nakon korištenja (igračke, čaše i slično). Ne zaboravite da je dadilja primjer Vašoj djeci i oni će neupitno učiti od nje kao i od Vas.

4. Dogovor o opisu poslova

Razgovarajte s dadiljom unaprijed o poslovima koje očekujete da obavlja. Budite jasni i nedvosmisleni u definiranju i opisu poslova koje želite da obavlja. Provjerite i pitajte i nekoliko puta kako biste na početku otklonili sve nedoumice. Postavite prioritete.

5. Dogovor o radnom vremenu

Ukoliko ste u mogućnosti dogovoriti fiksno radno vrijeme dadilje učinite to unaprijed. Ukoliko niste u toj mogućnosti, razgovarajte s dadiljom o tome unaprijed. Provjerite i pitajte da li joj odgovaraju promjene radnog vremena. Koliko često i koliko unaprijed je potrebno da joj javite promjene? Da li je dadilja spremna prilagoditi se Vašim potrebama?

6. Dogovor o plaći, dinamici i načinu plaćanja

Bez obzira o kojim se iznosima i načinu isplate radi, vodite računa o tome da dadilje uglavnom od toga žive i da s tim iznosima planiraju svoje živote. Budite svjesni svojih mogućnosti i spremnosti da isplaćujete dogovoreni iznos u dogovoreno vrijeme i na dogovoreni način. Definirajte precizno iznos i situacije u slučaju potrebe za prekovremenim satima. Da li ćete ih dadilji dodatno plaćati i po kojoj cijeni ili ćete joj dati slobodne sate u zamjenu? Slaže li se ona s tim i kakve su njene potrebe i očekivanja? Hoće li pristati na to što nudite jer trenutno nema ništa bolje i prvom prilikom prihvatiti bolju ponudu ili su njena očekivanja ispunjena?

7. Otkazni rok

Dogovorite unaprijed otkazni rok jer ćete time zaštiti i sebe i dadilju na obostranu korist i zadovoljstvo. Jasno naznačite za koji period Vam treba dadilja i pokušajte saznati kakvi su njeni planovi za budućnost, barem u tom periodu za koji Vam treba.

Naveli smo neke od važnijih tema o kojima trebate voditi računa prilikom procjene dadilje, a ono što je važno zapamtiti je da ćete najbolje i najvjerodostojnije informacije dobiti tako da dadilju jednostavno stavite u situacije koje su Vam važne i procijenite njezine reakcije. Imajte na umu da se većina dadilja tijekom razgovora i probnog rada želi svidjeti obitelji jer jednostavno – želi dobiti posao. Na Vama je da procijenite da li djela potkrijepljuju riječi ili ne, a ukoliko trebate pomoć – javite nam se!